Antwoord

24. Heeft mijn kind recht op de verhoogde kinderbijslag voor een kind met een handicap?

De verhoogde kinderbijslag is een vergoeding voor kinderen met een handicap die toegevoegd wordt aan de gewone kinderbijslag.

Kinderen met een handicap hebben dus eventueel recht op de gewone kinderbijslag (eventueel de 'verhoogde kinderbijslag'), de leeftijdsbijslag én de verhoogde kinderbijslag voor kinderen met een handicap. Het bedrag van de verhoogde kinderbijslag verschilt van de categorie waarin je kind terecht komt. 

De handicap van je kind wordt beoordeeld op basis van drie pijlers:

- de gevolgen op lichamelijk en mentaal vlak
- de gevolgen op het vlak van de activiteiten en de participatie van je kind
- de gevolgen voor de sociale omgeving

Je kind wordt altijd vergeleken met een kind van dezelfde leeftijd zonder handicap. Voor elke pijler krijgt je kind 'punten' toegekend. Die punten geven aan hoe ernstig de beperking is of hoe groot de geleverde inspanning is vergeleken met wat als een normale ontwikkeling of situatie wordt aanzien. Afhankelijk van het aantal punten wordt het bedrag van de verhoogde kinderbijslag bepaald.

De verhoogde kinderbijslag aanvragen doe je via je kinderbijslagfonds of de compensatiekas. Voor meer informatie en concrete tips om je voor te bereiden op een onderzoek door de controle-arts gaf Gezin en Handicap de brochure ‘Dokter, ik heb al een voorschrift’ uit. Voor bijkomende informatie kun je altijd terecht bij de sociale dienst van KVG. Ga je niet akkoord met een beslissing van het kinderbijslagfonds dan kun je in beroep gaan. KVG biedt in dat geval goedkope rechtsondersteuningTerug naar overzicht vragen